Thursday, October 17, 2013

Homemade Yogurt


 One of my favorite breakfasts is a bowl of yogurt with granola, but to be honest, the yogurts that you can buy at the supermarket have so many conservatives and additives that they aren't of my total satisfaction, so today, I bring you guys this super easy recipe of how to make yogurt at home, using as a base a comersial yogurt, which will eventually disappear in your mix, we will use it only once and then you can use the yogurt we make today as the basis for a new batch. What I like about this recipe, besides that it's super easy and uncomplicated, is that I learned how to make by my best friend Urica, when I lived in Venezuela and we were teenagers, we made homemade yogurt to sell and I must say we did sale it very well.


 This is just one style to make yogut, I know there are other ways, but this way it seems to me more accurate, that always goes well. If you want a firmer yogurt, use Greek yogurt as base or to complete the process strain the mixture with a cheesecloth and remove as much water as you want. From this base yogurt, you can make homemade "jocoque" (I'll show you how to make it in a new chapter of basics).


 Let your mixture stand in a warm place, like in a microwave or in the oven (turned off), where the temperature won't change too much, do it preferably at the evening, so you'll be sure the temperature will not change where you left it. After your yogurt is ready, keep it refrigerated, it will last preserved from 1 week to 1 week and a half,  mix it with fruit, granola, do it in a smoothie, have fun, It is a healthy and natural way to get the benefits of the milk, I hope you like the recipe and do it at home. If you have any doubt or complication please email me and I'll gladly help you.

 Follow my adventures in the kitchen through my FacebookTwitterPinterest, Instagram and my Youtube channel, if you do this or any other of my recipes, take a picture and share it with me through the # chokolatpimienta on twitter and instagram . Kisses and hugs for you, let me sweeten your day!

3 comments:

Marta said...

¡Hola Vanesa!

Hace un tiempito que te descubrí y me encantan tus recetas tan ricas y sencillas :) Me animé a hacer el yogur porque yo uso yogurtera y quería probar a hacerla así como tú, pero no me salió y te quería comentar por si puedes ayudarme con lo que pasó.

Yo utilicé 125gr de yogur griego porque no tuve manera de calcular 150ml de yogur... Me quedó líquido casi igual a como estaba cuando lo mezclé así que supongo que ese fue el problema ¿Cómo puedo estimar los 150ml de yogur cuando en los botecitos vienen indicados en gramos?

¡Muchas gracias!

Un beso,

Marta

Vanessa Hernandez said...

Hola Marta,
Que mal que no te salio :(

Los ml y los grs equivalen a lo mismo ;P asi que por eso no te apures, a lo mejor le falto calor, aqui donde vivo las temperaturas son de 30ºC en adelante y lo mas que bajan son a 28ºC, puede ser ese el factor y no el yogurt. Otra cosa la leche debe ser leche en polvo no de la que ya viene lista, eso tambien le da fuerza a la preparación.

Espero haber podido ayudarte.
Un abrazo
Vane

Aqui estoy por si necesitas algo mas ;) siempre a tu orden.

Marta said...

¡Gracias Vanesa!

Pues claramente fue la temperatura porque aquí en Madrid está empezando a hacer un frío considerable ^_^ Lo intentaré otra vez con más yogur también. La leche la puse en polvo, es la que usamos en casa porque no bebemos leche de vaca y la tenemos así para cocinar y que no se ponga mala, asi que eso bien :)

¡Ya te contaré qué tal sale segundo intento!

Un beso,

Marta

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